sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kannuksen koulutuskerta, kouluttajana Pipa Pärssinen

Kokoonnuimme Kannukseen Pipan oppiin 8.-9.2.2014. Molempien päivien aikana teimme kaksi koulutuskierrosta sekä yhteistreeninä ketteryysharjoitteita sekä paikallaoloja. Lisäksi Pipa piti meille luennon aiheena noutajanpennusta tokokoiraksi ja miten kultainennoutaja toimii EVL:ssä kisatessa. Alla hieman luennon nostattamia ajatuksia.

Kultaisennoutajan tyypilliset EVL-liikesuoritukset verrattuna muihin rotuihin

Paikallamakuu: Kultaisilla yleensä hyvä, kunhan panostaa nopeaan ja varmaan maahan menoon. Ei kannata antaa kaksoiskäskyjen takia etumatkaa muille. Mieluummin kannattaa opettaa suora makuu kuin lonkalla makaaminen, jos koira vaan pystyy luontevasti sen tekemään.

Paikallaistuminen: Tämäkin on yleensä hyvä, kultaiset istuvat useimmiten rauhallisesti ja ryhdikkäästi.



Seuraaminen: Kultaisten vahvuus seuraamisessa on se, että ne eivät kyttää ja ovat rentoja. Lisäksi ne heiluttavat häntäänsä, joten näyttävät asenteeltaan iloisilta. Perusasennot pysähdyttäessä tai askelissa ovat yleensä nopeita. Heikkoutena on täsmällisyys paikan suhteen ja väljyys. Joskus iloinen asenne menee humputtelun puolelle, eli sitä ei saisi kuitenkaan olla liikaa.

Zeta: Maahanmeno kannattaa opettaa kerralla ja nopeasti, se on monilla muilla roduilla huono. Istuminen on vaikea, varsinkin saada se nopeaksi. Tässä tulee monilla roduilla virheitä, joten pääasia on, että istuu! Seisomisessa ei saisi olla yhtään astelua vaan pitäisi olla hyvä jähmettyminen, mutta sen opettaminen kultaiselle ei pitäisi olla ongelmallista. Zetaan kannattaa panostaa, koska siitä saa kultaiselle yleensä hyvän ja varman liikkeen.

Luoksetulo: Tämä on haastava niin kultaisille kuin muillekin roduille. Seisomisen pitäisi olla napakka, eli siihen pitäisi saada kunnon jarrutus, mutta vauhdin pitäisi kuitenkin olla nopea (tosin ei liian nopea, jotta pystyy jarruttamaan, ei kuitenkaan ravia). Maahanmeno on yleensä hyvä. Myös loppupätkällä pitäisi saada vauhti pysymään hyvänä.

Ruutu: Merkille meno kultaisilla on yleensä hyvä, seisovat ryhdikkäästi. Samoin ruutuun juokseminen on yleensä suora ja hyvällä vauhdilla. Kultaisilla ei ole taipumusta tehdä ns. paimennuskaaria. Siihen pitää kuitenkin panostaa, että se ruutu löytyy aina ja koira menee tarpeeksi syvälle ruutuun.

Ohjattu nouto: Kultaisilla voi tulla sitä ongelmaa, että haluaa jättää menemättä merkille ja lähteä suoraan noutoihin. Harjoitellessa kannattaa palkita kokonaisuudessa pelkästä merkille menosta.



Hyppynouto: Nopeudessa kultainen ei päihitä muita rotuja, joten on tärkeää, että se tekee liikkeen teknisesti oikein. Voimakkaaseen hyppäämiseen kannattaa panostaa harjoittelemalla erilaisia hyppyjä.


Tunnistusnouto: Periaatteessa helppo kultaiselle, kunhan se ymmärtää nuuhkimisen idean, eikä mene noutomoodiin.

Kaukokäskyt: Tämä on kultaiselle aika vaikea liike, mutta toisaalta se on sitä myös muille roduille. Kultaisen rakenne on usein pitkänomainen, joten harjoitellessa kannattaa tehdä paljon painonsiirtoja, jotta koira ymmärtää taaksepäin suuntautuvan liikkeen. Etujalat paikallaan voi olla koiralle helpompi ymmärtää kuin takajalat paikallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti