lauantai 14. maaliskuuta 2015

Haluatko mukaan TOKOn SM-joukkueeseen?

Oletko halukas osallistumaan TOKO:n SM-kilpailuihin Golden Ringin joukkueessa Tampereella 6.6.2015? Joukkue koostuu kolmesta alokas- tai avoimenluokan (ALO tai AVO) ja kahdesta voittaja- tai erikoisvoittajaluokan (VOI tai EVL) koirista. Lisäksi jokaisella joukkueella on oikeus ilmoittaa yksi varakoira alokas- tai avoimeen luokkaan ja yksi varakoira voittaja- tai erikoisvoittajaluokkaan. Tuloksiin lasketaan kahden alokas- tai avoimenluokan ja yhden voittaja- tai erikoisvoittajaluokan koirien tulokset. Tokon SM-kilpailut käydään nykyisillä säännöillä eikä vielä uusilla, 1.8.2015 voimaan astuvilla.

Joukkueeseen kuuluvan koiran omistajan tulee olla GR:n jäsen. Ohjaaja saa osallistua SM-joukkuekilpailuun vain yhdellä koiralla ja erikoisvoittajaluokkaan osallistuvalla koiralla tulee olla EVL1-tulos.

Voittajaluokkaan osallistuvilla koirilla pitää olla:
Vähintään yksi voittajaluokan I-tulos tai avoimen luokan koulutustunnus (TK2 =kolme avoimen luokan I tulosta).

Avoimeen luokkaan osallistuvalla koiralla pitää olla:
Vähintään yksi avoimen luokan I tulos tai alokasluokan koulutustunnus (TK1 = kolme alokas-luokan I tulosta).

Alokasluokkaan osallistuvalla koiralla pitää olla yksi alokasluokan I tulos.


Jos olet kiinnostunut osallistumaan joukkueeseen, lähetä sähköpostilla 31.3.2015 mennessä seuraavat tiedot:

- ohjaajan nimi
- koiran virallinen
- luokka (ALO/AVO/VOI/EVL)

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:
Sanna Jääskeläinen
sanna.jaaskelainen@kotiposti.net ja puh. 040 77 26 317

Tarkemmat osallistumisoikeudet löytävät tuolta:

SM-joukkue 2014



tiistai 3. maaliskuuta 2015

Koiran motivaatio



Motivaatio on liikkeelle paneva voima. Se on yhtä kuin halu tehdä. Ilman motivaatiota ei koira pysty oppimaan eikä ottamaan vastaan ohjaajalta tulevia signaaleja. Motivaatio toimii myös erinomaisena puskurina erilaisia häiriötä ja ärsykkeitä vastaan. Koira joka on motivoitunut kestää erilaisia häiriötekijöitä paremmin ja on myös paremmin keskittynyt tehtäväänsä.

Koiran motivaatio rakentuu monesta asiasta. Osa on koiran sisäisesti rakennettua halua työskennellä, mutta osa rakentuu myös muista asioista. Näihin muihin asioihin voimme päivittäisissä treeneissämme vaikuttaa.

Turvallisuus ja ympäristö

Motivoitunut koira tuntee itsensä turvalliseksi ympäristössään. Luo treeniympäristöstä omalle koirallesi sopiva. Poista sieltä koirallesi suurimmat häiriötekijät, uhat ja tilanteet jotka koira kokee vaarallisiksi tai epämukaviksi. Totuta koiraa pikku hiljaa häiriöihin äläkä vaadi siltä liikoja ennen kuin se on valmis siihen. Jos koiran huomio kiinnittyy liikaa ympäristöön ja siihen mitä siellä tapahtuu, ei se ole myöskään motivoitunut työskentelemään ohjaajansa kanssa. Pyri pääsemään koirasi kanssa siihen yhteiseen kuplaan, jossa olette vain te.

Yleensä sanotaan että tavoitteiden asettaminen ja jotain kohden työskenteleminen lisää motivaatiota. Koira ei pysty samalla tavalla asettamaan tavoitteita itselleen kuin me ihmiset, ja siksi ohjaajan tehtäväksi jää luoda koulutustilanteista sellaisia että koira pystyy antamaan parastaan, onnistuu ja se palkitaan siitä. 

Treenien rakentaminen ja pelisäännöt

Suunnittele ja rakenna treenit niin että koirallasi on mahdollisuus onnistua. Onnistuminen luo koirallesi itseluottamusta. Ja itseluottamus on tärkeää motivaation kannalta. Epävarma koira ei ole hyvin motivoitunut eikä se anna parastaan. Kun koira huomaa osaavansa annetun tehtävän, se nostattaa sen itseluottamusta ja samalla myös motivaatiota.

Kun olet suunnitellut treenit etukäteen, etenee treenitilanne systemaattisesti eteenpäin, pysyt itse keskittymään treeneihin ja heijastat myös tätä olotilaa koirallesi. Jos vaadit koiraltasi keskittymistä, sitoutumista ja motivaatiota, täytyy myös sinun itsesi noudattaa näitä.

Treeneihin on myös tärkeää rakentaa omat pelisäännöt ihan niin kuin arkielämäänkin. Mikä on sallittua ja mikä ei. Roskakäytökseen, kuten haukkuminen, komentaminen, haistelu, näykkiminen, virtsaaminen, karkailu, täytyy puuttua. Kun koira tietää mitä haluat siltä, on sille selkeämpää noudattaa tätä ja silloin voit myös vaatia enemmän. Ole musta-valkoinen pelisääntöjen suhteen niin arkielämässä kuin myös treeneissä.

Koiran viretila

Koiran viretila vaikuttaa motivaatioon. Joskus kehittävästi, joskus haitallisesti. Ohjaajan on opittava mikä on paras viretila omalle koiralle missäkin tilanteessa. Liian alhainen viretila saattaa tilanteesta riippuen heikentää koiran motivaatiota. Esimerkiksi koira oppii yhdistämään tiettyihin paikkoihin treenaamisen, hauskanpidon ja palkansaannin. Jo tiettyyn paikkaan meneminen tai treenikamojen pakkaaminen kotona tai purkaminen treenikentällä nostattaa koiran viretilaa ja motivoi sitä. Se tietää, että kohta mennään ja pääsee tekemään jotain hauskaa. Koirasi viretila vaihtelee päivän aikana ja eri tilanteissa. Hyödynnä tätä treeneissänne.

Palkkaus ja aktiivisuuteen rohkaiseminen

Ei ole aivan sama millä koiraa palkataan ja miten. Mieti mitä koirasi arvostaa palkaksi ja millä tavalla. Palkka voi olla mitä vaan. Vaikkapa vain yhdessä oleminen. Tai jotain mitä koirasi haluaa. Yleisemmin palkkana käytetään ruokaa, erilaisia leluja/leikkiä, jotain toimintoa josta koira pitää (esimerkiksi jokin temppu) tai sosiaalista palkkaa (ohjaajalta itseltään tuleva huomio, kehu, kosketus). Arvota koirasi palkat. Tämä tarkoittaa sitä, että mieti mikä on koirasi megapalkka, josta koira todella syttyy. Se tekee melkeinpä mitä vaan saadakseen tämän palkan sekä mikä nostaa sen viretasoa. Mieti mikä on keskinkertainen palkka millä koira tekee hyvin, keskittyy ja kestää ulkopuolisia ärsykkeitä ja mikä taas on sille vähempi arvoinen palkka mikä ei ehkä enää kanna vaikeimmista häiriöistä läpi, mutta sopii hyvin tutussa esim. kotiympäristössä tekemiseen, jossa tarvitaan koiralta rauhallisuutta, tekniikkaa (esim. kauko-ohjaus) tai tarkkuutta (esim. tunnistusnouto). Kun olet arvottanut palkat pystyt miettimään miten palkkaat, millä palkkaat ja missä kohtaa treeniä jotta koirasi motivaatio- ja viretaso pysyy treenin kannalta optimaalisena. Ja kun treenataan koemaista suoritusta, niin pystyt miettimään, miten saat koirasi motivaation kestämään useamman palkkaamattoman liikkeen ketjun. Palkkojen arvottamisella pystyt myös nostattamaan vähempi arvoisten palkkojen merkitystä koirasi silmissä pikkuhiljaa nostamalla vaatimustasoa mitä milläkin palkalla tehdään. Esimerkiksi jos koira on huono leikkimään ja ruoka on sille suurempi arvoinen palkka. Vaadi koiralta lyhyt leikkihetki ennen ruuan saamista ja tällä tavalla nosta leikin arvoa koiran silmissä.

Opeta myös koirallesi että kaikki maksaa. Tämä nostattaa palkan arvoa. Aseta koirallesi ajatusmalli että olemalla itse aktiivinen, johtaa se johonkin positiiviseen eli palkkaan. Tämä on asia jota on hyvä noudattaa myös arkielämässä. Ruuan antamisen voi painottaa päivästä ajankohtaan jolloin normaalisti treenaat. Jos koirasi arvostaa ruokaa, nostaa jo ajankohta jolloin se on tottunut saamaan ruuan koiran motivaatiota työskentelemiseen. Samoin ruuan voi aivan hyvin antaa treenikentällä palkkana kotona antamisen sijaan.

Tarjoamiseen perustuva koulutus (ts. naksutinkoulutus) lisää koiran oma-aloitteisuutta, ongelman ratkaisukykyä, keskittymiskykyä sekä aktivoi koiraa. Opeta jo nuorelle koiralle, että se saa itse ratkaista sille annetun ongelman ja keksiä toiminnon millä se saa palkan. Naksutinkoulutus tehtynä oikein toimii erinomaisena motivointivälineenä. Muista kuitenkin, että naksutin ei ole ratkaisu kaikkeen koiran kouluttamiseen. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin koiralle täytyy rakentaa pelisäännöt, jotta treenitilanteesta tulisi paras mahdollinen koiran oppimisen kannalta.

Hyvä suhde ohjaajaan

Tämä on todella tärkeää koiran motivaation kannalta. Koiran täytyy olla yhteistyöhalukas ohjaajansa kanssa. Koiran ja ohjaajan välinen suhde heijastuu sinne treenikentälle, treenitilanteeseen ja kokeisiin. Suhteen täytyy olla positiivinen, luottavainen sekä tasapainoinen. Positiivisuutta luot omalla asenteella, johdonmukaisuudella ja palkkauksella. Treeneihin ei mennä koskaan musta pilvi pään päällä. Jos itsellä on huono fiilis jo etukäteen eikä sitä pysty peittämään koiralta, on treeneistä todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Muista että siellä on kuitenkin tarkoitus pitää hauskaa ja tehdä yhdessä jotain sellaista mistä kumpikin nauttii.

Luottamus on hyvän suhteen perusedellytyksiä. Ohjaaja ei saa koskaan vaatia koiraltaan sellaista mitä se ei pysty toteuttamaan. Mitoita koirallesi antamat tehtävät sille sopiviksi. Mikäli se epäonnistuu tehtävässä, mieti mikä meni pieleen ja miten asia korjataan. Koiran kouluttamisesta suurin osa on ohjaajan omaa ajatustyötä. Vasta toissijaisena tulee itse varsinainen treenaus. Opeta koirallesi, että sinun vierelläsi on paras paikka ja että sinä olet luottamuksen arvoinen. 

Kirjoittanut Sanna Jääskeläinen
Teksti julkaistu Golden Ring - lehdessä 01/2015